Het verhaal van een moeder (1)

Wat een geluk dat Ellen op ons pad is gekomen!

Toen bleek dat het drugsprobleem van onze dochter (24) veel groter was dan we in eerste instantie konden vermoeden was Ellen een lichtbaken in een van de donkerste nachten van ons leven.

Onze dochter heeft een licht verstandelijke beperking en heeft vanaf de geboorte veel (medische) zorg nodig gehad.

Dit heeft ertoe geleid dat ik, mijn man had dat minder, een overbezorgde moeder werd die voor haar dacht en deed.

Ik bleef altijd dat beeld voor ogen houden van dat hulpeloze, kwetsbare kindje met haar beperkingen, waardoor ik er niet op kon vertrouwen dat ze het leven aankon. En dat bleek des te meer toen ze verslaafd bleek.

Dat ik daar met mijn gedrag debet aan was zag ik niet. Ik voelde wel dat er iets moest veranderen maar iets wat je al zo lang op een bepaalde manier doet, en wat niet werkt, is niet zo maar veranderd.

Als ouders van een drugsverslaafde ga je door een verdrietig en zwaar rouwproces heen. Door de gesprekken met Ellen loodste ze me razendsnel door het rouwproces heen waardoor ik een veel gezondere houding kreeg naar onze dochter. Deze andere houding is van groot belang gebleken bij haar herstel. Dit werd mij o.a. duidelijk toen ik in de kliniek een naastenbijeenkomst had en zag dat bij andere ouders het inzicht in hun eigen rol er vaak (nog) niet was.

Dit komt mijns inzien door de unieke combinatie die Ellen vertegenwoordigt; van moeder van een (ex) verslaafde en professional uit de verslavingszorg.

Het gaat nu erg goed met onze dochter. Ze spraken in de kliniek over het komen uit het gehandicaptenei. Natuurlijk weten we dat ze ooit kan terugvallen. Dat zal ons enorm veel verdriet doen. Maar we zijn in ieder geval uit ons redderpatroon want dat helpt ons niet en haar zeker niet.

Het onder ogen zien van mijn eigen schuldgevoel en schaamte is taai maar ik heb inmiddels geleerd om er niet voor weg te lopen. Dat alles snapt Ellen erg goed.

Door allerlei heldere plaatjes bereidt Ellen je in de gesprekken voor op wat er komen gaat waardoor je snel en duidelijk inzicht krijgt in wat een verslaving is en wat het met de naasten doet.

Mady, 11 maart 2019